26. septembrī atzīmējam Eiropas Valodu dienu

“Eiropa ir valodām bagāta – tajā ir vairāk nekā 200 Eiropas valodu un daudz vairāk valodu, kuras runā ģimenēs, kas cēlušās no citiem kontinentiem. Tas ir resurss, kura vērtība jāapzinās, jāizmanto un jāsaglabā.”

https://edl.ecml.at/Home/WhyaEuropeanDayofLanguages/tabid/1763/language/lv-LV/Default.aspx
https://lingvo.info/lingvopedia?hl=lv

Skolotājas Ruta Vjakse, Irēna Barone 

Pie skolas pašpārvaldes viesojās neformālās izglītības trenere Ieva Jūhansone

18. septembrī pie mūsu skolas pašpārvaldes viesojās neformālās izglītības trenere Ieva Jūhansone. Kopā mēs spējām iedziļināties tēmā – vērtības. Katram jaunietim bija iespēja atklāt, papildināt savas vērtības un skatu uz tām. Caur to iepazinām viens otru, uzzinājām par vēlmēm un viedokļiem. Šajā nodarbība mēs spējām pastiprināt mūsu pašpārvaldes komandu, un par to mēs esam ļoti pateicīgi! Nodarbības beigās mūs gaidīja maziņš saldumiņš.

11.B klase Ariana Sibilla Korniševa

NBS organizētās visaptverošās valsts aizsardzības mācības “Namejs 2024”

18.septembrī NBS organizētās visaptverošās valsts aizsardzības mācību “Namejs 2024” ietvaros JEPVĢ viesojās Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes pārstāvji.
Kapteinis Kristaps Dancis iepazīstināja klātesošos 9. – 12.klases skolēnus ar dienesta struktūru, karavīru dzīves ikdienu Ādažos. Kā un kāpēc kļūt par karavīru?  Vēstījumā katrs pats atrada sev atbildi, jo tas bija izsmeļošs.
Dažus piemērus no paša izvēlētās karavīra dzīves minēja kareivis Baumanis, kurš profesionālajā dienestā saskatīja izaugsmi dažādās jomās.
Prezentācijā tika minēta starptautiska sadarbība. Par to varēja uzzināt arī no kanādiešu karavīra, kurš angļu valodā iepazīstināja ar šāda sadarbības modeļa noteikumiem un priekšrocībām.
Skolēni bijīgi klausījās, taču pēc lekcijas gan meitene, gan zēni nāca pie viesiem, lai personīgi uzdotu jautājumus un paspiestu roku par to, ko viņi dara ikdienā.

Ruta Vjakse, direktores vietniece

Sveicam un lepojamies ar 1. vietas ieguvējiem LATVIJAS SKOLĒNU 78. SPARTAKIĀDES VIEGLATLĒTIKĀ

Sveicam un lepojamies ar 1. vietas ieguvējiem LATVIJAS SKOLĒNU 78. SPARTAKIĀDES VIEGLATLĒTIKĀ “PAMATSKOLU KAUSS 2024” ieguvējiem:
Raivi Bogoto, Meldri Grīnbergu, Mārtiņu Matisānu, Ralfu Naglinski, Robertu Gžibovski un Nauri Skuteli!

Aina Leikuce, sporta un veselības skolotāja

Jāņa Eglīša Preiļu Valsts ģimnāzijas 2023./2024. m.g. absolventu tālākizglītība

Ar lepnumu dalāmies ar jaunākajiem datiem par Jāņa Eglīša Preiļu Valsts ģimnāzijas absolventu sasniegumiem un turpmākajām studiju izvēlēm. 2023./2024. mācību gadā mūsu skolu absolvēja 30 skolēni, un viņu izvēles liecina par ģimnāzijas izglītības augsto kvalitāti un absolventu spēju sekmīgi konkurēt Latvijas un starptautiskajā akadēmiskajā vidē.

No visiem absolventiem 83% ir nolēmuši turpināt studijas augstākajās izglītības iestādēs, apliecinot mūsu skolas sniegto sagatavotību un skolēnu motivāciju izcilībai. Lielākā daļa no viņiem (70%) ir ieguvuši budžeta vietas dažādās Latvijas augstskolās, tai skaitā Latvijas Universitātē, Rīgas Stradiņa Universitātē un Rīgas Tehniskajā Universitātē. Šīs augstskolas ir vienas no populārākajām mūsu absolventu izvēlēm, un tas atspoguļo viņu izvēli turpināt mācības prestižās mācību iestādēs.

Skolēni ir izrādījuši īpašu interesi par studijām medicīnas, tiesību zinātņu un inženierzinātņu jomās, kas apliecina viņu vēlmi virzīties uz stabilām, perspektīvām un nozīmīgām profesijām. Tāpat ir skolēni, kuri izvēlējušies sākt savu karjeru jau tūlīt pēc skolas beigšanas vai turpināt profesionālo izglītību, apliecinot daudzveidīgas karjeras izvēles iespējas.

Mēs esam lepni, ka ģimnāzijas sniegtā izglītība un atbalsts palīdz absolventiem sasniegt augstus rezultātus un turpināt izglītoties dažādās nozarēs. Šie panākumi ir apliecinājums tam, ka mūsu skola nodrošina augstu izglītības kvalitāti, kas ir pamatā veiksmīgai skolēnu nākotnei.

Novēlam mūsu absolventiem izcilus panākumus arī turpmākajās gaitās un esam pārliecināti, ka viņi nesīs mūsu skolas vārdu tālu!

Sintija Ančeva, JEPVĢ karjeras konsultante

Dzejas dienas septembrī

***
Dzīvei vajag gaismu –
nevis vienu, tūkstošiem!
Katrai dienai savu lāpu,
katram mirklim savējo,
Lai pa jāņtārpiņu ceļu
varam mūžam nostaigāt.
/D.Rubens/

Šis 12.septembra rīts JEPVĢ 10.klases audzēkņiem sākās kopā ar jauno dzejnieku Dāvidu Rubenu viņa dzejas prezentācijas “Mazie dzīves pieskārieni” ietvaros Preiļu Galvenajā bibliotēkā.

Dzeja un laiks.  Dzeja un mēs. Dzejnieks ir jaunietis, kas izprot dzīvi reāli, kas savu dzeju apvieno ar mākslīgā intelekta radīto mūziku, kam patīk pašam radīt un nedaudz baidās no tehnoloģijām nākotnē. Grāmatas “Tā pil laiks” vairs nav pārdošanā, taču mums bija iespēja redzēt, dzirdēt un izjust tās noskaņu un saturu. Jautājumi tikšanās noslēgumā liecināja, ka tēma ir aktuāla no dažādiem aspektiem.

12.septembris – Tveicīga diena bez saules, bet lietussargs somā. Rudenīgi  poētisks noskaņojums. Jāņa Eglīša Preiļu Valsts ģimnāzijas skolēni viesojās Aizkalnē, lai svinētu dzejas svētkus “Dzejoļi dzied un dejo”.

Kaut arī šobrīd dzeja ne visiem šķiet populāra, tomēr audzēkņi atzīst, ka patiesībā tā ir interesanta, ritmiska, vajadzīga. Pēc tikšanās ar dzejnieku Kārli Vērdiņu  dzeja kļūst ne tikai kā romantisks plīvurs, kurā ietīties, bet drīzāk tā ir bruņas, tā ir ielaušanās un izlaušanās. Tā ir reizē maigums un ilgas. Tā liek aizdomāties par vārdiem, kuros ir savs Rainis. Dzejnieks un literatūrzinātnieks K. Vērdiņš ir viens no mūsdienu visvairāk atzītajiem,  izglītotajiem un tulkotajiem latviešu autoriem.  Viņš savā dzejā parāda “plašumu un brīvību, ko teksts var sniegt”.

Irēna Barone, latviešu valodas un literatūras skolotāja
Ruta Vjakse, direktores vietniece

Pievienojies skolēnu pašpārvaldei!

Ja esi 7.–12. klases skolēns un vēlies ietekmēt skolas dzīvi, piedalies mūsu pirmajā skolēnu pašpārvaldes tikšanās reizē! Šis ir lielisks veids, kā attīstīt savas idejas, apgūt jaunas prasmes un realizēt radošus projektus kopā ar citiem aktīviem skolēniem.
Tikšanās notiks 11. septembrī plkst. 16:00 skolas konferenču telpā. Nāc un izmanto šo iespēju veidot labāku skolas vidi gan sev, gan saviem vienaudžiem!
Tava balss ir svarīga – nāc un piedalies!

JEPVĢ īsteno jauniešu iniciatīvu projektu “Paplašini robežas!”

Jāņa Eglīša Preiļu Valsts ģimnāzija Preiļu novada pašvaldības Preiļu novada jauniešu iniciatīvu projektu konkursa “Paplašini robežas!” ietvaros īsteno projektu SSS! (Skolēni, Spēles, Sadarbība)

Ar mērķi veicināt skolēnu savstarpējo komunikāciju un aktivitāti Jāņa Eglīša Preiļu Valsts ģimnāzijā (JEPVĢ), projekta “SSS! (Skolēni, Spēles, Sadarbība)” ietvaros, tiek īstenots jauns iniciatīvu projekts, kuru atbalsta Preiļu novada pašvaldība. Projekts tiek realizēts no 13. augusta līdz 31. oktobrim, un tajā iesaistīti gan JEPVĢ skolēni, gan citu Preiļu skolu jaunieši.

Projekta gaita un aktivitātes: Projekta laikā tika veikta aptauja, lai noskaidrotu, kuras galda spēles skolēni vēlētos redzēt savā skolā. Šī aptauja tika izstrādāta ar mērķi nodrošināt, ka iegādātās spēles būs interesantas un saistošas pašiem skolēniem. Aptauja norisināsies no 9. septembra līdz 13. septembrim, un visi JEPVĢ skolēni tiek aicināti aktīvi piedalīties. Pēc aptaujas rezultātu apkopošanas tiks iegādātas vispieprasītākās galda spēles, kas tiks izvietotas skolas gaiteņos un citās pieejamās telpās. Tāpat projekta laikā tiks rīkoti regulāri galda spēļu turnīri un citas aktīvās atpūtas pasākumi, kas sekmēs skolēnu iesaistīšanos un sociālo mijiedarbību.

Rezultāti un ieguvumi: Projekta “SSS!” rezultātā tiks radītas jaunas un aizraujošas brīvā laika pavadīšanas iespējas, kas veicinās skolēnu savstarpējo komunikāciju un samazinās mobilo telefonu lietošanu starpbrīžos. Tas palīdzēs uzlabot skolas atmosfēru, veicinās skolēnu emocionālo un sociālo attīstību, kā arī veidos pozitīvas saiknes starp dažādu skolu jauniešiem.

Aicinājums sabiedrībai: Aicinām visus JEPVĢ skolēnus aktīvi piedalīties aptaujā, kas norisināsies no 9. līdz 13. septembrim, un izteikt savas vēlmes par vēlamajām galda spēlēm. Jūsu viedoklis palīdzēs veidot draudzīgāku un sociāli aktīvāku skolas vidi.

Sekojiet līdzi turpmākajām aktivitātēm, kas tiks organizētas projekta ietvaros!