JEPVĢ skolotāji ēno Francijas skolotājus

JEPVĢ Erasmus+ KA1 projekta ietvaros, četri skolotāji no 13. līdz 17. maijam darba ēnošanas mobilitātē apmeklēja Lycée polyvalent Thérèse PLANIOL, kura atrodas Loches, Francijā. Pirms gada šīs Francijas vidusskolas skolotāji ēnoja mūsu ģimnāzijas skolotājus.

Skolotājas Vija Caune un Ināra Krusta ēnoja vēstures un ģeogrāfijas skolotājus, Juris Erts – inženierzinātņu skolotājus un Anna Verza- angļu valodas skolotājus. Vizītes laikā mums bija iespēja ne tikai apmeklēt attiecīgo mācību priekšmetu stundas, tikties ar brīnišķīgiem, atsaucīgiem kolēģiem, bet arī iepazīt Francijas izglītības sistēmu, tikties ar skolas vadību un atbalsta personālu, salīdzināt darba metodes, iegūt jaunas idejas darbam, kā arī izjust Francijas šarmu un iepazīt bagāto Francijas vēsturi, tās kultūru un tradīcijas.

Pateicoties tam, ka skola atrodas Luāras ielejā, kura ir iekļauta UNESCO pasaules mantojuma sarakstā un 280 km garumā var lepoties ar divdesmit dažādu laikmetu pilīm un ziedošajiem dārziem, brīvajā laikā mēs varējām skatīt Romas impērijas laika vīnogulājus, plašos laukus, Francijas karalistes nozīmīgākās pilis un apbrīnot krāšņākos pils dārzus. Ambuāzas (Amboise) pilī, kuras vēsture aizsākās 15. gadsimtā, varējām izbaudīt karalisko bagātību un brīnišķīgo skatu uz Luāras upi. Šenonso (Chenonceau) pils,  kas ir viena no skaistākajām, pārsteidz ar savu atrašanās vietu, jo šī renesanses pils būvēta uz tilta pār Šēras upi. Tā  ir viena no neskaitāmajām fantastiskajām renesanses šūpuļa –  Luāras ielejas pilīm pazīstama arī ar nosaukumu – Dāmu pils, kurā Katrīna Mediči rīkoja greznas galma pieņemšanas un masku balles. Neizsakāmi skaisti iekopts pils dārzs un parks.

Villandry pils, būvēta 16.gs. Sēnas upes krastos, pārsteidza ar skaisto dārzu un parku un, protams, ar savu vēsturi. Franču stila dekoratīvajos dārzos, kuri iekārtoti 3 terasēs, katrs stūrītis ir  pārvērsts par īstu mākslas darbu, īpašu ievērību piesaista arī tur esošais virtuves dārzs. Vairāk kā 2 gadsimtus pils piederējusi Bretonu ģimenei. Lielās franču revolūcijas laikā, Napoleons Bonaparts to uzdāvinājis savam brālim. 1906.gadā pili iegādājās kāds spāņu ārsts – Džoakimo Karvallio, kurš pilī ieguldīja milzīgus naudas līdzekļus un laiku, lai izveidotu to, ko mūsdienās daudzi uzskata par skaistākajiem dārziem visā pasaulē. Pils mūsdienās vēl joprojām pieder Karvallio ģimenei un tā ir atvērta publiskai apskatei.

Neizsakāms prieks bija kaut vai nedaudz iepazīt arī Parīzi, uzbraukt Eifeļa torņa pašā galotnē, lai redzētu Parīzes panorāmu, pabūt Triumfa arkā, apskatīt grezno Luvru, pastaigāt pa Elizejas laukiem, apbrīnot Parīzes Dievmātes katedrāli no attāluma, jo diemžēl vēl turpinās atjaunošanas darbi, apmeklēt Monmartru, tā virsotnē esošo Parīzes Svētās Sirds baziliku u.c.

Paldies par šo neaizmirstamo un emocijām bagāto iespēju Erasmus+ KA1projekta koordinatorei Annai Verzai un kolēģiem.

Ināra Krusta JEPVĢ vēstures skolotāja

print

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.