Dzejas dienas septembrī

***
Dzīvei vajag gaismu –
nevis vienu, tūkstošiem!
Katrai dienai savu lāpu,
katram mirklim savējo,
Lai pa jāņtārpiņu ceļu
varam mūžam nostaigāt.
/D.Rubens/

Šis 12.septembra rīts JEPVĢ 10.klases audzēkņiem sākās kopā ar jauno dzejnieku Dāvidu Rubenu viņa dzejas prezentācijas “Mazie dzīves pieskārieni” ietvaros Preiļu Galvenajā bibliotēkā.

Dzeja un laiks.  Dzeja un mēs. Dzejnieks ir jaunietis, kas izprot dzīvi reāli, kas savu dzeju apvieno ar mākslīgā intelekta radīto mūziku, kam patīk pašam radīt un nedaudz baidās no tehnoloģijām nākotnē. Grāmatas “Tā pil laiks” vairs nav pārdošanā, taču mums bija iespēja redzēt, dzirdēt un izjust tās noskaņu un saturu. Jautājumi tikšanās noslēgumā liecināja, ka tēma ir aktuāla no dažādiem aspektiem.

12.septembris – Tveicīga diena bez saules, bet lietussargs somā. Rudenīgi  poētisks noskaņojums. Jāņa Eglīša Preiļu Valsts ģimnāzijas skolēni viesojās Aizkalnē, lai svinētu dzejas svētkus “Dzejoļi dzied un dejo”.

Kaut arī šobrīd dzeja ne visiem šķiet populāra, tomēr audzēkņi atzīst, ka patiesībā tā ir interesanta, ritmiska, vajadzīga. Pēc tikšanās ar dzejnieku Kārli Vērdiņu  dzeja kļūst ne tikai kā romantisks plīvurs, kurā ietīties, bet drīzāk tā ir bruņas, tā ir ielaušanās un izlaušanās. Tā ir reizē maigums un ilgas. Tā liek aizdomāties par vārdiem, kuros ir savs Rainis. Dzejnieks un literatūrzinātnieks K. Vērdiņš ir viens no mūsdienu visvairāk atzītajiem,  izglītotajiem un tulkotajiem latviešu autoriem.  Viņš savā dzejā parāda “plašumu un brīvību, ko teksts var sniegt”.

Irēna Barone, latviešu valodas un literatūras skolotāja
Ruta Vjakse, direktores vietniece

print

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.