NORDPLUS JUNIOR projekts ģimnāzijā un pirmā mobilitāte – skolotāju vizītē Prienai (Lietuva)

Kā akreditētā Erasmus + skola mēs, JEPVĢ,  esam pieraduši pie dažādām starptautiskām mobilitātēm. Projektu koordinatore Anna Verza nemitīgi meklē jaunas iespējas un izaicinājumus, paplašina darbības sfēru projektos, un šoreiz ģimnāzija iesaistījās 2 Nordplus Junior projektos.

Nordplus ir Ziemeļvalstu Ministru padomes izveidota programma, kuras projekti veicina sadarbības stiprināšanu starp Ziemeļvalstīm un Baltijas valstīm, pilnveidojot iesaistīto valstu izglītības sistēmas un ieviešot tajās jauninājumus.  Sākotnēji programmā piedalījās tikai Ziemeļvalstis, taču kopš 2008. gada tajā piedalās arī Baltijas valstis. Nordplus projektu mērķis ir  veicināt zināšanu ieguvi, izglītotāju un izglītojamo apmaiņu un sadarbības tīklu veidošanu.

No 30. septembra līdz 4. oktobrim Jāņa Eglīša Preiļu  Valsts skolotājas Anna Verza, Ruta Vjakse, Elita Grigale, Silvija Kivko piedalījās Nordplus Junior projekta “Nordplus valstu tradīcijas un dzīvesveids ir mūsdienu ilgtspējības pamats” pirmajā mobilitātē- skolotāju vizītē Prienai (Lietuva), kurā piedalījās arī skolotāji no Lietuvas un Igaunijas.  Projekta mērķis- attīstīt pilsonisko apziņu, aktīvi iesaistoties resursu saglabāšanā un ilgtspējīgas vides veidošanā.

Mobilitāte sākās ar iepazīšanos, kad katra valsts prezentēja sevi, savu skolu. Tikāmies ar skolotājiem un kopīgā sapulcē apspriedām projekta mērķi, īstermiņa un ilgtermiņa uzdevumus, tālāko stratēģiju.

Pirmās mobilitātes tēma bija “Projekta metožu iespējas”. Viesojoties Prienai Žiburio ģimnāzijā, apmeklējām ķīmijas, bioloģijas, lietuviešu literatūras stundas, analizējām un vērtējām, kā  stundās tiek izmantota projektu metode. Mūzikas un mākslas integrētajā stundā vērošanas vietā bija jādarbojas pašām. Ģimnāzijā redzētais deva daudz iedvesmas un ierosmes tālākajam darbam.

Tā kā projekta pamats ir tradīcijas un dzīvesveids  mūsdienu ilgtspējībai,  tad mums, skolotājiem, bija dota iespēja iepazīt Lietuvu arī šajā aspektā. Ekskursijās Prienai un Birštonā, Viļņā un Kauņā iepazinām lietuviešu kultūrvēsturisko mantojumu, piedalījāmies tradicionālo ēdienu gatavošanas meistarklasē un degustācijā. Iespaidīgs bija Lietuvas Nacionālais muzejs-  Lietuvas Lielhercogistes valdnieku pils Viļņā,  kā arī M. K. Čurļoņa Nacionālais mākslas muzejs Kauņā.

Lietuvas mobilitātes laikā izjutām nemitīgas rūpes par sevi, par to gādāja ģimnāzijas direktore Irma Kačinauskiene un projekta koordinatore Lina Malinauskiene.

Nordplus Junior projekta nākamā mobilitāte notiks pie mums JEPVĢ, kad no 10.novembra līdz 16.novembrim Preiļos atbildes vizītē uzņemsim skolēnus un skolotājus no Lietuvas un Igaunijas. Preiļu mobilitātes tēma būs “Tradicionālā amatniecība – veids, kā dzīvot ilgtspējīgi”. Šobrīd nopietni gatavojamies šim pasākumam, lai Preiļus, Latgali, Latviju parādītu no labākās puses.

Paldies projekta koordinatorei Annai Verzai par iespēju piedalīties un paplašināt savas kompetences iespējas!

Silvija Kivko,
latviešu valodas un literatūras skolotāja
Nordplus Junior projekta dalībniece

print

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.